juli 20

Aveseer? Hoe spel je dat?

1  comments

Aveseer? Hoe spel je dat?

Tja, die vraag krijg ik vaak. Zeker als ik aan de telefoon de naam van mijn bedrijf of mijn e-mailadres doorgeef. Bijna niemand weet wat aveseer betekent. Als je in Word aveseer intikt komt er direct een rode streep van de spellingscontrole onder te staan, dus het Groot Woordenboek De Nederlandse Taal kent het ook niet. Laatst googelde ik op aveseer toen ik de volgende zin tegenkwam in het Vlaams woordenboek: “Schat, ik ben vandaag wat later, want ik sta in de file en dat aveseert hier langs geen kanten.” Dat vond ik een mooie aanleiding voor dit bericht.

Vlaams/Brabants

Zoals zoveel woorden in Vlaanderen en Brabant zijn in het dialect veel woorden afkomstig uit het Frans. Zo ook aveseren. Het is afgeleid van het Franse avancer, hetgeen betekent: gaan, vooruitgaan. In Vlaanderen en sommige delen van Brabant noemt men een step dan ook een aveseerplenkske. Een plankje waarmee je vooruitgaat.

Ik vind dialect mooi

Het mooie aan dialect is dat je er heel goed het gevoel van de streek in terugvindt. Het geeft een verbondenheid. En daarnaast is het natuurlijk goed dat je ook accentloos Nederlands spreekt. Ik heb zeven jaar in Amsterdam gewerkt en daar noemden ze mij soms gekscherend en voor de grap reservebelg, om mijn Brabantse tongval. Dat hoor je toch, hoe goed je je best ook doet om het Nederlands te laten klinken. Trouwens, alsof Amsterdammers geen Amsterdamse tongval hebben… Maar het is niets om je voor te schamen. Niemand hoeft zijn afkomst te verloochenen.

Aveseer Marketing

Daarom vond ik het mooi om als naam voor mijn bedrijf iets te kiezen uit het dialect. Aveseer Marketing. Marketing waarmee je bedrijf vooruit gaat.
Aveseren is dus een werkwoord en dat wil zeggen dat je er wel voor moet werken, wil het vooruitgaan. (Zie de step). Dus als je met je bedrijf vooruit wilt gaan moet je aan het werk met marketing. Je bekijkt de markt, de trends, je maakt keuzes en probeert klanten te werven en te houden. Maar als je daar geen tijd voor hebt of je weet niet goed hoe je dat het beste aan kunt pakken, dan bel of mail je mij. Ik help je graag aveseren.

Bel naar 0653624641 of mail naar wim@aveseer.nl

P.S. Omdat ik me hoofdzakelijk verplaats op een motor, sta ik nooit in de file, zoals de chauffeur in het Vlaams woordenboek. Dus dat aveseert wel. Ook dan kan je me bellen. Zit ingebouwd in de helm en is handsfree.

 

Loved this? Spread the word


Over de auteur

Eigenaar Aveseer Marketing.
Specialismen: Strategie en Digital Marketing.
Certified Partner van ActiveCampaign

Wim Kusters

Related posts

  • Aveseer! Zei mijn opa in West-Brabant in de vijftiger jaren vorige eeuw. Betekende: schiet op!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

    >
    Secured By miniOrange